Nyheter från Glokala Sjuhärad

• 13 oktober 2022 (torsdag)
Föreläsningar om Den nya världs(o)ordningen
Diplomaten och författaren Ingmar Karlsson föreläser om sin nya rosade bok som handlar om den nya (o)ordning som råder i världen i dag och som fått förnyad aktualitet genom Rysslands invasion av Ukraina.
Det blir två föreläsningar: Den första startar 14.00 med kaffe och något hembakt. Kostnad 200 kr. Den andra blir med middag och samtal där det finns varm dryck från 16.30 som övergår i föreläsning 17.30 och därefter middag med dessert, kaffe och möjlighet att prata med Ingmar.
OBS: Obligatorisk anmälan till lustigkulle@arkfo.se . Dit kan man även mejla frågor.
Plats: Lustigkulle, Kalvängsvägen 3, Tranemo. Se även (20+) Lustigkulle | Facebook Arrangör: Tommy Pettersson, Lustigkulle. Tel. 0706-22 66 95

• Nyheter om kärnvapenförbudet (TPNW)
68 nationer har nu ratificerat TPNW. De två senaste är Dominikanska republiken och Demokratiska republiken Kongo. Deras handlingar lämnades in för två dagar sedan i samband med det stora FN-möte som pågår i New York. Vi samma tillfälle signerades TPNW av representanter för fem regeringar i länderna Barbados, Burkina Faso, Ekvatorialguinea, Haiti och Sierra Leone. Därmed har totalt 91 regeringar undertecknat TPNW. Sammanlagt representerar dessa stater c:a 2,3 miljarder människor.

• Meddelande från ICAN:
Kom till Mynttorget i Stockholm den 25 och 26 september och manifestera mot kärnvapen! Vi reser ett 9 meter högt svampmoln för att uppmärksamma det ökade kärnvapenhotet och vi hoppas att du kommer förbi.
Den 26 september tillträder Sveriges nya riksdag efter valet – samma dag som FN:s dag för totalt avskaffande av kärnvapen. För att uppmärksamma det reser vi den 25–26 september ett nio meter högt uppblåsbart svampmoln, Amnesia Atómica, intill riksdagen för en två dagar lång manifestation. Amnesia Atómica är ett verk skapat av konstnären Pedro Reyes för att påminna om hotet vi lever under så länge kärnvapen finns kvar.
Den nya riksdagen kommer att behöva hantera en verklighet där kärnvapenhotet ökar och Sverige närmar sig kärnvapenalliansen Nato. Med manifestationen vill vi uppmana alla ledamöter att säkerställa att Sverige förblir kärnvapenfritt och stå upp för nedrustning genom att ansluta Sverige till FN:s kärnvapenförbud.
Vi ser nu två olika spår. Det ena är Ryssland som hotar med kärnvapen, senast i förrgår höjde Vladimir Putin tonläget och återigen yttrade aggressiva hot om att använda kärnvapen. Men vi ser också att majoritetens svar på det ökade hotet från kärnvapen är att ansluta sig till FN:s kärnvapenförbud. I tider av osäkerhet är det viktigare att stå upp mot kärnvapenhotet, något som Sverige i dagsläget inte gör nu när vi är på väg in i en kärnvapenallians och förlitar oss på kärnvapenavskräckning.

• Planerad föreläsning om krigets lagar
Glokala Sjuhärad planerar en föreläsning senare i höst på temat krigets lagar – ett högaktuellt ämne men inte så känt bland allmänheten. Professor Gregor Noll i Göteborg är kontaktad och har lovat att ställa upp. Vi återkommer snart med fler detaljer om detta.