Domedagsklockan visar nu att vi är rekordnära en global katastrof

De världsberömda experter som arbetar för Bulletin of the Atomic Scientists har nu bestämt att Domedagsklockan i år visar 90 sekunder före midnatt. Så nära den totala katastrofen har den aldrig varit förut. 2020 – 2022 visade den 100 sekunder före midnatt, men den senaste tidens händelser – inte minst Rysslands kärnvapenhot och anfall på Ukraina – har medfört att vi nu kommit ännu närmre en global katastrof. Man vädjar till världens ledare att inse allvaret i situationen och agera för att klockan ska kunna vridas tillbaka så snart som möjligt.
En viktig åtgärd skulle vara att fler ansluter sig till FN:s kärnvapenförbud (TPNW) som redan skrivits under av 92 regeringar och ratificerats av 68 stater.

Här följer en kort sammanfattning på engelska av bakgrunden till experternas beslut:

The experts said Russia’s ”thinly veiled threats to use nuclear weapons remind the world that escalation of the conflict – by accident, intention or miscalculation – is a terrible risk.
”The possibility that the conflict could spin out of anyone’s control remains high.”
They also pointed out that the last remaining nuclear weapons treaty between Russia and the United States is ”in jeopardy”.
They said: ”Unless the two parties resume negotiations and find a basis for further reductions, the treaty will expire in February 2026.
”This would eliminate mutual inspections, deepen mistrust, spur a nuclear arms race, and heighten the possibility of a nuclear exchange.”
They also pointed towards China’s considerable expansion of its nuclear capabilities as being ”particularly troubling”, North Korea’s enhancement of intermediate and longer-range missile testing, Iran’s increasing capacity for the enrichment of uranium and India’s development of its arsenal.
Other influences on the decision to move the clock forward include the climate crisis and carbon dioxide emissions, the increasing number of bio-threats like COVID-19, and disinformation and disruptive technology.Print Friendly, PDF & Email