Fair Trade

Fair Trade har blivit en verksamhetsgren som Glokala Sjuhärad arbetar med. Det började våren 2006 i form av en kampanj för att göra Borås till en Fairtrade City. Sedan dess har arbetet utvecklats och drivs nu (2012) i samarbete med andra via två kanaler: Föreningen Vägvisaren som har en egen världsbutik på Lilla Brogatan 41 och styrgrupperna för Fairtrade City i Borås och i Mark.

Det beräknas att cirka 1,3 miljarder människor lever på mindre än 1,25 dollar om dagen. Fairtrade-märkta varor i butikerna och rättvis handel är två sätt att med vanlig handel på schyssta villkor ge fattiga producenter och deras familjer bättre levnadsförhållanden.
Föreningen Vägvisaren öppnade sin butik den 14 maj 2011 då kommunalrådet Tom Andersson (mp) invigningstalade. Alla hantverks- och livsmedelsprodukter är Fair Trade. Sedan invigningen har den ideella föreningens omsättning ökat med 50 procent.
Den 28 juni 2008 diplomerades Borås till Sveriges elfte Fairtrade City inför cirka 1000 personer på Stora Torget av Emma Rung från föreningen Fairtrade Sverige. Det betyder att Borås gjort ett åtagande att arbeta aktivt med information om etiska hänsyn i handeln och att öka sin egen upphandling av etiskt handlade varor. Sommaren 2010 diplomerades också Marks kommun som en Fairtrade City och där bedrivs också ett aktivt arbete.
Bild: Anders Hjorth

Mer information:
Fair Trade Återförsäljarna
Fairtrade Sverige

Föreningen Vägvisaren
Kontakt: Anders Hjorth, hjortanders@hotmail.com

Print Friendly, PDF & Email