Senaste nytt

• 24 maj 2022 (tisdag)
Föreläsningar om krig och fred
Arne Ekberg och Hans Leander föreläser på temat ”Den starkes rätt eller lagens: igår, idag och imorgon”. Programmet startar kl. 18 med mingel och macka.
Plats: Annelundsvillan, Borås. Fri entré.
Arrangörer: Demokrati utan gränser, Glokala Sjuhärad och Älvsborgs Försvarsutbildningsförbund

Nyheter om kärnvapenförbudet (TPNW)
61 nationer har nu ratificerat TPNW. Senast var det Demokratiska Republiken Kongo som lämnade in sitt godkännande till FN den 17 maj 2022.

Den 21 – 23 juni 2022
arrangeras som tidigare meddelats ett ”Meeting of State Parties” (MSP) i Österrikes huvudstad Wien för de länder som ratificerat FN:s kärnvapenförbud. Bl a Sverige, Norge, Tyskland, Skottland och Malawi skickar observatörer till mötet som rimligen får ökad uppmärksamhet efter det hot som kriget i Ukraina fört med sig. ICAN-folket försöker påverka Japan och Italien att skicka observatörer till mötet i Wien.
I anslutning till MSP kommer två andra konferenser att hållas i Wien:
• 18 – 19 juni: ICAN-möte för alla medlemmar
• 20 juni: Conference on the Humanitarian Impact of Nuclear Weapons (HINW22Vienna)

Att Finland och Sverige nu tänker bli medlemmar i NATO
kan innebära att det nu ”blir bara ännu viktigare att verka för långsiktig avspänning och fred”. Detta menar Henrik Jalalian på tankesmedjan Cogito. ”Paradoxalt nog tror jag att beslutet kommer vara väldigt vitaliserande för fredsrörelsen och kampen mot kärnvapen”, fortsätter han.

Petition överlämnad vid FN-högkvarteret i New York den 13 april
Denna petition, som lanserats av 16 mottagare av Nobels fredspris och som hittills undertecknats av över en miljon medborgare över hela världen, kräver ”ett omedelbart eldupphör och tillbakadragandet av ryska militära styrkor från Ukraina och alla möjliga ansträngningar till dialog för att förhindra denna definitiva katastrof”.
Bakom petitionen står bl a IPPNW (International Physicians for the Prevention of Nuclear War) och Avaaz.